Oslo domkirke

Oslo domkirke
Kirken er ikke bare hovedstadens domkirke, men også det offentlige Norges viktigste seremonirom. Kirken er arena for viktige kirkelige handlinger knyttet til kongefamilien, Storting og Regjering. Oslo domkirke ble byget i 1697 og retaurert i 2009.

Med åpne dører

Oslo domkirke er en åpen kirke. Det skal være mulig å komme til kirken for alle typer mennesker alle dager. Hensikten med dette er å ha et trygt sted i sentrum som folk kan oppsøke når de selv ønsker det. Åpningstidene er alle dager hele året mellom 10 og 16. Foruten ordinære Gudstjenester arrangeres det også konserter, kirken har dessuten et eget kor -Oslo Domkor.

Sommer og sol rundt domkirken i Oslo

Om Oslo domkirke

I gamle dager fungerte tårnet i kirken som byens branntårn, dette var viktig for hovedstadens brannberedskap, mange branner herjet Kristiania på den tiden. I tårnet holdt tårnvaktene til, der oppe hadde de god utsikt over byen og omegnen. To personer skulle alltid være tilstede samtidig. Åtte vinduer ga rikelig utsyn over byen og deler av distriktet forøvrig.

Interiøret i Oslo domkirke har gjennomgått flere omfattende endringer siden bygningen ble reist i 1697. Det finnes ingen detaljert dokumentasjon på hvordan kirken så ut på 1700- og første halvdel av 1800-tallet. Den omfattende ombyggingen i 1850 av Alexis de Chateaunef er imidlertid godt dokumentert. Dagens kirkerom er resultatet av Arnstein Arnebergs like omfattende omforming av rommet i 1950. Med unntagelse av enkelte endringer, er dagens rom fremdeles slik Arneberg ferigstillte det.

Domkirkens Inventar - Prekestolen kom sannsynligvis, fra Holland, til kirken i forbindelse med at bygget ble ferdig i årene etter 1697. Prekestolen ble konservert fra i perioden fra 1996 til 1997. Den ble da tilbakeført til opprinnelig utseende når det gjelder fargesetting og forgylling. Altertavlen er fra 1700. Prekestol, altertavle og orgelfasade med akantus utskjæringer er alle originale. Døpefontenen er fra 1721. Hovedorgelet har 53 Stemmer og er bygget av Ryde og Berg orgelbyggeri i 1998. De omfattende takmaleriene av Hugo Lous Mohr er fra 1936 til 1950. Glassmaleriene ble laget av fra Oslo.

Det fins et nytt konsertklokkespill på 48 klokker (4 oktaver) i domkirken. Det var en gave til kirken og det henger i kuppelen bak lukene. Instrumentet er støpt i Tønsberg av Olsen-Nauen klokkestøperi i 2003. Den største klokken er g1 på 680 kilo og den minste klokken (g4) veier 7 kilo. Klokkespillet spilles av en klokkenist som betjener store tangenter med nevene og føttene på et rent mekanisk klaviatur. Klaviaturet er mekanisk slik at klokkenisten har full kontroll over lydstyrke og musikalsk uttrykk.

Repertoar velegnet klokkespill ligner strukturmessig mest på klassisk gitar musikk og melodien er ofte i bassen på de største klokkene. På grunn av de store lydstyrkeforskjellene som er mulig å få til blir det dynamisk sett som å spille på et gigantisk flygel. Jazz og moderne musikk bygd på abstrakte lydeffekter fungerer bra på klokker på grunn av klokkenes unike overtonerekke som er svært forskjellig i forhold til andre instrumenter.

Det er mulig å spille automatiske melodier etterfulgt av timeslag hver time fra kl 8 til kl 22, omtrent på samme måte som i rådhuset.

Kontakt informasjon

  • Stortorget 1
    0155 Oslo

  • Telefon: Vis Nummer
  • Email: Vis Epost Send Melding

Kart

Annen informasjon

Flere kategorier:

Service og tjenester » Kirker

Relaterte oppføringer:
Sir Winston
Oslo Domkirkes ungdomskor
Om klokkene i Oslo domkirke
Oslo Spiseforretning
Oslo Spektrum

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Utvalgte oppføringer

Latter
Latter

Underholdnings-huset på Aker Brygge består av to scener, én

John DEE
John DEE

Live klubb og konsertscene som ligger i underetasjen til Rockefeller.

Verkstedet
Verkstedet

På Verkstedet kan du oppleve små konserter eller klubbkvelder.

Liabakken
Liabakken

Ligger 10 minutters gåtur fra Stovner T-bane stasjon i Gjellerå

Booking.com