Om cookies
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo

Kavringen fyr

Kavringen fyr

Kavringen er en liten holme rett utenfor Hovedøya i indre Oslofjord. På holmen står det et rødmalt fyrtårn fra 1892. Inne i fyrtårnet lagres tidskapselen med hilsener til fremtiden. Kavringen er også fredet som sjøfuglreservat.

Et velkjent sjømerke

Det rødmalte fyrårnet av tre ble opprettet i 1892. I 1932 avløste elektrisk energiforsyning den opprinnelige gassdriften. Fyret ble oppusset i 1937 og i 1977 ble det foretatt en grundig oppussing. Tårnet ble kledt med galvaniserte plater trukket i hvit plast. Det røde belte ble malt på. Toppen med spir er beholdt med sin opprinnelige grønne farge i galvaniserte jernplater.

Kavringen fyr, beliggende på Søndre Kavringdynga, er med sitt karakteristiske tårn et markant og godt synlig innslag i havnelandskapet mellom Hovedøya og Pipervika i indre havn. Kavringen har status som fyrlykt.

Kavringen fyr
Kavringen fyrlykt

Med hilsener til fremtiden i en tidskapsel

I forbindelse med 1000 års jubileet til Oslo fikk alle i oslo anledning til å sende inn sine hilsener til fremtiden. Dette ble hilsener i form av brev, kort og diverse gjenstander som skal oppbevares i 1000 år inne i en beholder. Beholderen, eller tidskapselen som den ble døpt, er laget i et spesialmaterialet. Innholdet ble gasset og sterilisert slik at det skal holde i 1000 år. Hele tidskapselen blir lagret inne i Kavringen fyr, hvert år den 15 mai kan alle bli med til Kavringen for å påse at tidskapselen er på plass.

Sjøfuglreservat
På Kavringen er det en usedvanlig rik sjøfuglkoloni og holmen er derfor fredet som sjøfuglreservat. Den 15 april til den 15 juli er det ferdselsforbud på holmen.

Kilder: Kystlaget Vikens sjømerkeprosjekt, heftet Kjenn din havn av Odd Brovold og Oslo Havnevesens årsberetning.

Meld deg på gratis Nyhetsbrev