Om cookies
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo

Hovedøya

Hovedøya

Øyen er et populært friområde for Oslos innbyggere. Det går ferje fra Rådhuset (Aker Brygge), hele året. På Hovedøya er det mange fine tursteder ved sjøen. Du finner også gamle klosterruiner og flotte badeplasser.

En historierik øy i indre Oslofjord

Når du går i land på Hovedøya kommer du til en flott og spennende øy, kun et steinkast unna Oslo sentrum. Hovedøya har rikt dyre og planteliv. Den er også beriket med mange historiske bygninger, mest kjent er nok ruinene etter Klosteret fra 1147. Bildet over er tatt utenfor vestre krutthus der en av kanonene er rettet utover fjorden mellom Gressholmen og Bleikøya.

Om Hovedøya

Hovedøya er en historisk øy i Oslofjorden. Klosterruiner fra 1100 tallet, rester av skipsverft fra 1640, folkebad fra begynelsen av 1914 og historiske bygninger er noe av det du får oppleve.

Det er et rikt dyre -og fugleliv på øyen. Den har også mange sjeldne vekster derfor er hele Hovedøya fredet.

Hovedøya var lenge militært område, og bærer preg av det. De fleste bygningene, foruten Klosterruinen som er øyens store atraksjon, er gamle militærbygninger. På toppen mot Lindøya ligger vestre krutthus med 12 kanoner utenfor, og ved ferge kaien ligger et av Norges største bindingsverkhus, Lavetthuset fra 1840 årene.

Det er mange flotte badeplasser på Hovedøya, men på varme sommerdager kan det bli litt trangt om de beste plassene. Vær tidlig ute!

Klosterruinene

Øyas mest kjente attraksjon er ruinene etter klosteret. Dette ble begynt bygget i 1147. Ruinen er godt bevart og interessante både for barn og voksne.

Det er ikke lov å klatre på ruinene. Både fordi det er farlig og fordi det kan skade ruinen. Det er ikke lov til å skade naturen eller kulturminner ved å bruke engangsgrill. Tips! Ta med deg god mat og drikke. På Hovedøya er det mange fine steder der du kan slå deg ned.

Hovedøya
Klosterruinen og Lavetthuset

Vern om Hovedøya

Hovedøyaya har en unik natur med sjeldne planter og mange verdifulle kulturminner. Klosterruinen, portstuene, karpedammen og et stort område omkring, er automatisk fredet i henhold til Kulturminneloven. De fleste andre bygninger på Hovedøya er bevaringsverdige og oppført på Byantikvarens gule liste. Hele øya er også foreslått fredet etter Naturvernloven, dette for å sikre de spesielle plantesamfunnene og øyas landskapsverdier.

Det er forbudt å ta planter på rot, plukke sjeldne blomster eller beskadige busker og tær. Du må heller ikke forstyrre fuglelivet.

Meld deg på gratis Nyhetsbrev

Kart - Her finner du Hovedøya
Longitude: 10.72738 - Latitude: 59.89587