Om cookies
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo

Kongeskipet Norge

Kongeskipet Norge

I 1948 ble K/S Norge gitt som folkegave til Kong Håkon og har siden vært i Kongefamiliens eie. Skipet har en lang historie som begynte i England i 1937. Kongeskipet har fast tilholdssted utenfor "Kongen" i Frognerkilen.

En fin folkegave

Det var en av Englands fremste flykonstruktører, Sir Thomas Sopwith som fikk bygget skipet i 1937. Han konstruerte jagerfly som ble brukt under den 2. verdenskrig, men hadde også et varmt hjerte for seilbåter og sjøliv. I 1939 overtok marinen i England skipet og brukte det som eskorteskip under krigen. Seinere ble det også brukt som skoleskip. Etter krigen ble skipet tilbakeført til Sir Thomas Sopwith. I 1946 ble det kjøpt som folkegave til Kongen for innsamlede penger. Skipet ble restaurert og i 1948 døpes det K/S "Norge" og overrekkes som folkegave. I 1985 ble K/S "Norge" totalskadet av en voldsom brann, kun motorene og skroget overlevde. Motorene er forøvrig 2 stk. Bergen Diesel fra 1982, hver på 1740 Hk. Skipet ble etter brannen totalrestaurert og fremstår i dag i utmerket stand.

Når K/S "Norge" ikke er ute på tokt har skipet fast tilholdssted utenfor "Kongen" i Frognerkilen. Fra slutten av oktober til slutten av mars ligger skipet i vinteropplag ved Vippetangen. Det er ingen omvisninger på Kongeskipet.

Kongeskipet Norge
K/S Norge i Frognerkilen ved Kongen

Meld deg på gratis Nyhetsbrev