Om cookies
Annonse
Hva-Skjer Nyhetsbrev Oslo

Dyna fyr

Dyna fyr

Dette er Oslos mest kjente sjømerke. Fyret ligger på skjæret Dyna rett utenfor Bygdøy. Med beliggehet midt i leia for båttrafikken fra indre havn har fyret i en årrekke hatt en viktig funksjon. Dyna fyr er fra 1874.

Et viktig sjømerke

Sjømerkene er en del av kystens kulturlandskap. Lykter, varder og andre landfaste merker sammen med staker og bøyer i sjøen gir og har gitt viktig informasjon om farvannet for dem som ferdes sjøveien. Oslo har en lang tradisjon som havneby, og det finnes flere verneverdige sjømerker vi skal ta vare på. Dyna fyr er det mest kjente, Kari Disen sang om det i sangen "Hovedøen". Men, vi har ett fyr til i indre Oslofjord, Heggholmen fyr i sundet mellom Heggholmen og Lindøya. Og så har vi Kavringen lykt som er godt synlig fra bl.a. Aker Brygge og Rådhusplassen.

Dyna fyr
Dyna fyr på skjæret Dyna utenfor Huk på Bygdøy

Dyna fyr - historie

Det ble opprettet i 1874 med klokketårn, lyktehus og tilhørende vokterbolig. Fyret ligger på skjæret Dyna, øst for Huk og midt i det vestre løpet inn til Oslo havn. I 1928 ble ble fyret modernisert og det ble tatt i bruk elektrisitet til drift av lampene. Dyna ble i 1956 automatisert og vokterstillingen inndratt. Siden 1992 har vokterboligen på Dyna fyr blitt drevet som selskapslokaler der innehaverne har foretatt rehabiliteringer av bygningen. Fyret lyser med hvitt, rødt og grønt lys, lysvidden er henholdsvis 9,5 og 8,3 og 6,8 nautiske mil. Navnet Dyna er et vanlig navn på skjær og holmer som er jevne og slette. Heggholmen og Dyna fyr er begge operative som fyrlykter i dag og har således gått ut av funksjon som fyrstasjoner. Dette er de eneste fyrstasjonene som tidligere ble bygget innenfor Oslos havneområde.

Kilder: Kystlaget Vikens sjømerkeprosjektet og heftet Kjenn din havn av Odd Brovold.

Meld deg på gratis Nyhetsbrev

Kontakt informasjon
Sted: Dyna fyr
Adresse: Fyrvokterboligen - Dyna fyr, Oslo
Nettside Dyna fyr
Kart - Her finner du Dyna fyr
Longitude: 10.688470 - Latitude: 59.894875